NIJMEGEN - In totaal 5.300 automobilisten hebben zich aangemeld voor een proef waarmee zij geld verdienen door de spits op de A325 bij Nijmegen te mijden.

De proef begon maandag. De Stadsregio Arnhem-Nijmegen, de gemeente Nijmegen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn erg tevreden over het aantal deelnemers.

Voor de proef werden elfduizend weggebruikers aangeschreven. Het gaat om automobilisten die regelmatig tijdens de spits over de A325 en de Waalbrug bij Nijmegen rijden.

Deelnemers aan de proef vangen 4 euro voor elke dag zonder rit over het betreffende wegvak. De proef duurt tot medio december. Vervolgens krijgen de spitsmijders hun 'winst' uitgekeerd.

Deelnemers

Het aantal deelnemers ligt hoger dan een eerdere, soortgelijke proef op de A12 tussen Zoetermeer en Gouda. Daar deden 4500 automobilisten aan mee.

De initiatiefnemers hopen dat zich nog meer weggebruikers aanmelden. Een eerste aanwijzing dat het idee werkt, was maandagochtend te zien: er stond geen file op de A325, aldus een projectwoordvoerster.