LONDEN - Drie mannen die vanuit Groot-Brittannië aanslagen wilden plegen op passagiersvliegtuigen met explosieve vloeistoffen in drinkflessen, zijn maandag schuldig bevonden.

De arrestaties van de mannen in 2006 leidden wereldwijd tot beperkingen op het vervoer van vloeibare stoffen in vliegtuigen. Dat meldde de BBC.

Het trio wilde minstens zeven vliegtuigen laten neerstorten op routes richting de Verenigde Staten, aldus de aanklagers.

Als ze in hun opzet waren geslaagd, hadden duizenden mensen het leven verloren. Vier verdachten zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij het voorbereiden van de aanslagen.

MI5

De Britse geheime dienst MI5 ontdekte het terreurplan tijdig en greep in, enkele dagen voordat de 28-jarige hoofddader Abdullah Ahmed Ali en zijn kompanen Tanvir Hussain (28) en Assad Sarwar (29), de aanslagen wilden uitvoeren.

De drie wilden daarbij gebruikmaken van ontstekingsmechanismen, die op afstand in werking zouden worden gesteld.

Tijdens het hoger beroep in Londen bepaalde een jury maandag dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van de bomflessen, die eruitzagen als flessen met sportdrank.

Test

De BBC toonde beelden van een test die de opsporingsdiensten hebben gedaan met een fles die was gevuld met exact dezelfde stoffen als die welke de terroristen wilden gebruiken. De explosie veroorzaakte veel schade in het vliegtuig, waaronder een gat in de romp.

Een lagere jury achtte de drie vorig jaar schuldig aan samenzwering met het doel moorden te plegen. De jury werd het toen niet eens over de vraag of het trio vliegtuigen wilde opblazen.

De mannen horen waarschijnlijk volgende week maandag welke straffen ze krijgen. Ze zouden in het verleden in Pakistan zijn geweest, en daar ook het plan hebben bedacht voor de aanslagen.

Bommenfabriek

In een pand in het oosten van Londen werden honderden liters van een hoog explosieve vloeistof gevonden. Deze woning zou in gebruik zijn geweest als bommenfabriek. De drie mannen zouden horen bij een grotere groep radicaalislamitische Britten van tussen de twintig en dertig jaar, die veel meer aanslagen zouden hebben willen plegen.

Zo zouden er plannen zijn gemaakt om achttien zelfmoordenaars in te zetten voor aanslagen op doelen als olieraffinaderijen en gasterminals.