KHARTOEM - Zweepslagen kreeg ze uiteindelijk niet, maar de voormalige journaliste Lubna Hussein gaat in Sudan wel de gevangenis in omdat ze in het openbaar een broek heeft gedragen.

Dat bleek maandag, nadat een islamitische rechtbank in Sudan de vrouw had veroordeeld tot een boete van omgerekend 140 euro of een celstraf van een maand, als ze zou weigeren te betalen.

Hussein was in juli gearresteerd omdat ze zich in een restaurant vertoonde in een broek. Aanhangers van de dominante radicaalislamitische stroming in het Afrikaanse land beschouwen dat als obsceen.

Boete

Nadat het vonnis was uitgesproken, kondigde de vrouw al aan dat ze de boete niet ging betalen. ''Ik ga nog liever naar de gevangenis.'' Hussein werkte voor de Verenigde Naties.

Zij was op grond daarvan onschendbaar. Hussein diende echter haar ontslag in, omdat zij de zaak wilde laten voorkomen om de strikte kledingwetgeving aan de kaak te kunnen stellen.

Zweepslagen

Volgens de islamitische wet, die in grote delen van Sudan geldt, had ze veertig zweepslagen kunnen krijgen voor haar 'vergrijp'. Tien andere broekdragende vrouwen die met Hussein in het restaurant werden gearresteerd, hebben al wel zweepslagen gekregen.

Aandacht

Mogelijk heeft de grote internationale aandacht voor de zaak meegespeeld in het relatief milde vonnis voor Hussein.

Bij het gerechtsgebouw in Khartoem hadden zich maandag honderd vrouwelijke aanhangers van Hussein verzameld die leuzen als ''Nee tegen de zedenpolitie, ja voor het afschaffen van de kledingwetten'' scandeerden.

Ze werden geconfronteerd met strengislamitische mannen, die de vrouwen voor hoeren uitscholden en een stevige uitspraak tegen Hussein eisten.