TAIPEI - Premier Liu Chao-shiuan van Taiwan heeft maandag zijn ontslag aangeboden. De ministers van het kabinet zullen later deze week hetzelfde doen. Dat heeft hij maandag laten weten.

President Ma Ying-jeou en het kabinet hebben de afgelopen tijd veel kritiek gekregen op hun late en ondoelmatige reactie op de verwoestingen die de tyfoon Morakot vooral in het zuiden van het eiland had aangericht.

''Ik ben de belangrijkste bestuurder en alle politieke verantwoordelijkheid rust op mijn schouders; daarom heb ik de president mijn ontslag aangeboden en hij aanvaardde het'', zei Liu.

Verbetering

Op Taiwan hebben eind dit jaar gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ma van de partij Kuomintang is sinds mei 2008 aan de macht. Hij heeft zich vooral ingespannen voor verbetering van de economische en politieke betrekkingen met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet. Het is de eerste kabinetswijziging sinds Ma aan de macht is.

Tyfoon

Een woordvoerder van de president maakte bekend dat Liu wordt opgevolgd door secretaris-generaal Wu Den-yih van de Kuomintang. De tyfoon, die van 7 tot en met 9 augustus over het eiland raasde, kostte aan zeker 758 mensen het leven.