BAGDAD - Door een zelfmoordaanslag op een parkeerplaats in de buurt van het VN-hoofdkwartier in Bagdad zijn maandag zeker twee mensen om het leven gekomen, onder wie de dader. Zeker twintig mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak gezegd.

De dader bracht de bom in zijn vrachtauto tot ontploffing toen hij een parkeerplaats wilde oprijden bij het Canal Hotel. Een Iraakse bewaker die hem tot stoppen maande, werd gedood. "De chauffeur en de bewaker waren in gesprek toen de bom van binnen uit tot ontploffing werd gebacht", aldus de zegsman. Zeker zes andere voertuigen raakten zwaar beschadigd.

Canal Hotel

Bij een aanslag op het Canal Hotel, waar de Verenigde Naties hun hoofdkwartier hebben, kwamen vorige maand 22 mensen om, onder wie de Braziliaanse topdiplomaat Sergio Vieira de Mello.

De aanslag van maandag komt aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN in New York waar de situatie in Irak ter tafel komt. De bijeenkomst wordt bijgewoond door een delegatie van de door Washington ingestelde Iraakse regeringsraad. Zaterdag raakte een lid van de Iraakse regeringsraad, Akila al-Hashimi, ernstig gewond door een aanslag op haar leven.