DEN HAAG - Tegen zeven voormalige hoge functionarissen van leger en politie van de Bosnische Serviërs is maandag levenslang geëist door aanklager Peter McCloskey van het Joegoslavië-Tribunaal.

Meer dan drie jaar lang stonden de zeven verdachten terecht voor hun rol bij de genocide in 1995 in Srebrenica.

Onder hen zijn naaste medewerkers van toenmalig legerleider Ratko Mladic, zoals kolonel Ljubisa Beara (70).

Hij was destijds 'chef veiligheid' van de generale staf van het Bosnisch-Servische leger. Beara zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de organisatie van de moord op duizenden moslims uit de Oost-Bosnische enclave Srebrenica.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

Daders

McCloskey had eerder al gesteld dat niet alleen daders straf verdienen, maar ook Bosnisch-Servische officieren die niets deden tegen misdaden van anderen.

Naast Beara staan in deze tribunaalzaak twee andere leden van Mladic' generale staf terecht: de oud-generaals Radivoje Miletic (61) en Milan Gvero (71).

Officieren

Drie andere verdachte officieren behoorden tot het Bosnisch-Servische Drina-Korps, dat Srebrenica veroverde: luitenant-kolonel Vujadin Popovic (52), luitenant Drago Nikolic (51) en luitenant-generaal Vinko Pandurevic (50).

De zevende verdachte in de zaak is een politiecommandant, Ljubomir Borovcanin (49). Behalve het Bosnisch-Servische leger speelde ook de politie een rol bij de genocide na de val van Srebrenica op 11 juli 1995.

Mladic zelf is nog voortvluchtig. Zijn voormalige politieke baas, oud-president Radovan Karadzic van Republika Srpska, werd vorig jaar opgepakt. Zijn proces is nog in de voorbereidende fase.