AMSTERDAM - Verdachten van een misdrijf zijn zelf anderhalf keer zo vaak slachtoffer van criminaliteit dan mensen die nooit verdachte zijn geweest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het CBS denkt dat de cijfers voor een deel verklaard kunnen worden door overeenkomsten tussen daders en slachtoffers.

Ieder jaar wordt ruim een kwart van de Nederlandse bevolking slachtoffer van een misdrijf. Van degenen die in de periode van 1996 tot en met 2006 verdachte waren van een delict werd veertig procent daarna zelf slachtoffer van een misdrijf.

Geweld

Zo worden zij tweeënhalf keer zo vaak als gemiddeld slachtoffer van geweld. Ook het aandeel slachtoffers van vermogensdelicten en vandalisme is onder verdachten veel hoger, meldt het CBS.

Verdachten van vernieling en van geweldsdelicten vallen het vaakst zelf ten prooi aan criminaliteit. Bijna de helft overkomt een misdrijf in het jaar dat onderzoek naar ze wordt gedaan.

Van de verdachten van verkeersdelicten die met de politie in aanraking zijn geweest werd ruim een op de drie slachtoffer.

Slachtoffer

Ook mensen die verdacht worden van meerdere misdrijven maken meer kans slachtoffer te worden dan de mensen die de politie voor slechts één delict achter de broek heeft gezeten.

Van de meerplegers, werd 44 procent slachtoffer, tegenover 38 procent van de mensen die één keer in aanraking met de politie zijn gekomen. Zestien procent van de meerplegers werd slachtoffer van geweld.