AMSTERDAM - Jaren gingen er aan vooraf, maar maandagochtend is dan eindelijk de aanleg van de Tweede Coentunnel in Amsterdam begonnen.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) gaf de aftrap voor de bouw van de tunnel en de Westrandweg door zand te storten langs de ringweg A10. ''Na jaren praten beginnen we aan een indrukwekkend en omvangrijk project'', zei hij.

Naar verwachting kan het verkeer er in 2012 doorheen rijden. De tweede tunnel is nodig voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad en een betere bereikbaarheid van Amsterdam.

Verbinding

De huidige Coentunnel is de belangrijkste verbinding onder het Noordzeekanaal. Elke dag rijden hier ongeveer 120.000 voertuigen doorheen.

De tunnel vormt echter een flessenhals voor het verkeer waardoor dagelijks lange files ontstaan.

De 'Tweede Coen' moet hier verandering in brengen. Hij komt ten oosten van de al bestaande tunnel te liggen en verbindt straks het verkeer van de A8 met de A10.

Westrandweg

Aangezien een tweede tunnel tot meer problemen op de westelijke ringweg rond Amsterdam leidt, komt er ook een nieuwe weg; de Westrandweg.

Deze loopt tot knooppunt Raasdorp en komt grotendeels verhoogd te liggen. In het bedrijvengebied Westpoort vormt de weg het langste viaduct van Nederland met een lengte van 3,3 kilometer.

Eurlings

''Vanaf nu kan iedereen op de A10 de vrachtwagens met zand zien af en aanrijden. Het is een lichtpunt aan de horizon voor iedereen die in de file staat'', zei Eurlings.

Hij zei te hopen dat in Nederland nog veel van dit soort projecten kunnen beginnen. ''Het smaakt naar meer.''

Overigens staat de aanleg van de tunnel en de weg volgens hem niet op zichzelf. ''We gaan de A6 en de A9 nog verbreden en ook het openbaar vervoer wordt veel beter.''

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (Verkeer) sprak van een historisch moment. ''De Coentunnel staat al jaren in de file top 10. Aan deze plaag komt nu een einde.''

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde verheugd. ''Het is feest voor alle automobilisten vandaag'', aldus voorzitter van de afdeling Noord-Holland, Uri Coronel.

Milieudefensie

De aanloop naar de aanleg van de tunnel en de bijbehorende weg had nogal wat voeten in aarde.

Zo probeerde milieudefensie samen met vijf kleinere milieuclubs de bouw tegen te houden, onder meer omdat ze vond dat de tunnel zou leiden tot meer verkeer en meer uitstoot van CO2.

Ze probeerden hetzelfde te doen bij de Westrandweg. De Raad van State (RvS) wees de bezwaren echter af.

Aanleg Tweede Coentunnel