UTRECHT - Als het aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) ligt, is het uitvoeren van dotterbehandelingen vanaf 1 januari niet meer uitsluitend voorbehouden aan ziekenhuizen met een afdeling hartchirurgie.

Door dat besluit dreigen er te veel dottercentra te komen. Artsen doen daardoor straks te weinig ervaring op met de behandelmethode en dat is gevaarlijk voor patiënten.

Daarvoor waarschuwt Yolanda van der Graaf, klinisch epidemioloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, in een artikel in de jongste uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zij vreest verder dat artsen om aan voldoende behandelingen te komen, ook hartpatiënten gaan dotteren die mogelijk beter af zouden zijn met met een andere behandeling.

Vergunning

Van der Graaf schrijft dat een aantal dottercentra nu al moeite heeft aan zeshonderd ingrepen per jaar te komen. Dat is het aantal dat de ziekenhuizen minimaal moeten halen om in aanmerking te komen voor een vergunning.

Het probleem zal volgens haar alleen maar groter worden als Klink het dotteren niet langer onder de Wet Bijzondere Medische verrichtingen laat vallen.