NAIROBI - Nog steeds gaapt er een enorme kloof tussen het bedrag dat nodig is om de HIV- en aids-epidemie in Afrika te bestrijden en de fondsen die daarvoor beschikbaar zijn. Dit schrijft de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de strijd tegen de ziekte, UNAIDS, in een rapport dat zondag is verschenen.

Volgens UNAIDS maken verscheidene landen en organisaties het komende jaar in totaal niet meer dan 3 miljard dollar vrij voor de strijd tegen aids, terwijl er 6 miljard nodig is.

Zonder het volledige bedrag zullen vooral landen in het zuiden van het Afrikaanse continent niet in staat zijn de medische programma's voor de behandeling en het voorkomen van de ziekte op te zetten of uit te breiden.

15 miljoen

In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn 15 miljoen kinderen en jongeren tot 24 jaar besmet met HIV. Het totale aantal besmette volwassenen in Afrika bedraagt 30 miljoen.

Het rapport van UNAIDS is zondag gepresenteerd op een internationale conferentie in Kenia over aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen in Afrika. Maandag komt de Algemene Vergadering van de VN in New York in een speciale sessie bijeen die geheel gewijd is aan de aids-problematiek.