DEN HAAG - Namaakmedicijnen kunnen gevaarlijk zijn en de handel erin moet worden bestreden. Maar de doorvoer van goedkope medicijnen naar ontwikkelingslanden mag door controles niet onnodig worden gehinderd.

Dat antwoordt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) op vragen van de Tweede Kamer.

De douane houdt soms op verzoek van producenten medicijnen tegen omdat de bedrijven vinden dat hun product wordt nagemaakt. In 2008 werden zeventien partijen grondstoffen voor medicijnen tegengehouden, waarvan een partij nog altijd niet is vrijgegeven.

Cruciaal

Volgens Heemskerk mag het eigenlijk niet gebeuren dat partijen medicijnen op de kade blijven staan omdat de regels binnen de Europese Unie niet duidelijk genoeg zijn. Hij vindt het cruciaal dat ondanks alle controles de zorg in ontwikkelingslanden niet in de knel komt.

''Het belang van de beschikbaarheid van goedkope, patentloze medicijnen in ontwikkelingslanden staat voorop. Wel moet namaak actief worden bestreden, omdat namaakmedicijnen gevaarlijk kunnen zijn en de rechten van fabrikanten moeten gerespecteerd.''

Binnen de EU wordt naar de kwestie gekeken. Heemskerk kondigt aan dat binnenkort openbaar wordt gemaakt welke bedrijven de douane verzoeken om zendingen tegen te houden. ''In Duitsland gebeurt dat al. Het is een goede manier om de problematiek transparanter te maken.''