DEN HAAG - OokU, de nieuwe partij van Jan Nagel, pleit voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

''Het huidige systeem is onrechtvaardig omdat het rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek het meest laat profiteren en de belastingbetaler daarvoor opdraait'', zegt Nagel zondag in een vooruitblik op de presentatie van zijn partijprogramma komende dinsdag.

Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis.

Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.

PvdA

Nagel was in het verleden actief in de PvdA en was oprichter van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Met zijn nieuwe partij OokU (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie) wil hij meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

De netto maandlasten blijven op die manier volgens Nagel gelijk, maar de hypotheek wordt wel in dertig jaar tijd afgelost.

Dat geeft de huizenbezitter zekerheid omdat die ten tijde van zijn pensioen met een lager inkomen niet meer met een grote schuld zit. Het geeft ook de banken zekerheid en de overheid is minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek.

Verdwijnen

In het model gaat Nagel ervan uit dat de aflossingsvrije hypotheek vanzelf zal verdwijnen, verbieden wil hij die vorm niet. ''Dit is het meest billijke voorstel dat de meeste kans heeft op politiek draagvlak'', aldus Nagel.

Steun krijgt hij in elk geval al uit onverwachte hoek, van CDA-senator Hans Hillen. Het CDA is altijd mordicus tegen rommelen aan de hypotheekrenteaftrek geweest, maar de invloedrijke Hillen steunt het voorstel van Nagel. ''Het huidige systeem zou je pervers kunnen noemen'', zegt Hillen in een reactie.

Starters

''Het doel was oorspronkelijk om starters de kans te geven een huis te kopen, niet om dertig jaar onderhoud aan een woning te financieren. De aftrek is een hulp geworden om het fiscaal inkomen te drukken. Als je het doet zoals Jan Nagel voorstelt, ben je daarvan af'', aldus Hillen.

Hij gaat zelfs verder dan Nagel en meent dat ook een aflossing van de hypotheek in 25 jaar, met jaarlijkse stappen van 4 procent mogelijk is.