LONDEN -Een vrachtschip dat in juni op de Atlantische Oceaan verdween, de Arctic Sea, vervoerde Russische S-300 raketten naar Iran. Dit hebben ''bronnen in Moskou en Tel Aviv'' gezegd, volgens de Britse krant The Sunday Times.

 De Israëlische geheime dienst zou de Russische autoriteiten hebben ingelicht over de voorgenomen levering van de uiterst moderne luchtdoelraketten.

Russische ex-officieren met banden in de onderwereld zouden de raketten aan Iran hebben verkocht. Ze werden aan boord van de Arctic Sea gebracht toen het schip officieel voor reparaties de haven van Kaliningrad aandeed.

Het schip ging toen volgens de oorspronkelijke lezing van Finland naar Algerije met een lading hout. In de Oostzee zouden kapers het schip hebben overmeesterd. Ten zuiden van Engeland verdween het schip.

Losgeld

De Russische marine traceerde het vaartuig en greep voor de kust van West-Afrika op 17 augustus in. Moskou liet weten dat het schip gekaapt was en dat de daders losgeld eisten voor het schip en de lading hout ter waarde van anderhalf miljoen euro.

Een van de bronnen van de Britse zondagskrant noemde deze lezing belachelijk. ''Al deze herrie was niet vanwege een lading hout",' zei hij.

De Israëlische geheime dienst Mossad zou ook de hand hebben gehad in de merkwaardige reis van de Arctic Sea. De Russen zouden zich in verlegenheid gebracht voelen en daarom het schip hebben geënterd en de wapenleverantie hebben voorkomen.

Raadsels

Er zijn nog raadsels genoeg rond de Arctic Sea. De vermeende kapers van het schip, zes Balten en twee Russen, zullen volgens de Russische autoriteiten in Moskou worden berecht.

Volgens The Sunday Times is het mogelijk dat ze tot een bende behoren die van de werkelijke lading van het schip niets afwist.

De bemanningsleden die de Russische marine bevrijdde en meteen overbracht naar Rusland, mochten een week niet met hun familie praten.

Algerije

De kapitein en de overige drie bemanningsleden die achtebleven op het schip, hebben hun verwanten nog steeds niet kunnen bellen. Ze zouden alsnog naar Algerije varen, volgens de Russen.

Een Russische deskundige op het gebied van de piraterij die zijn meningen over deze zaak uitte, Michail Vojtenko, heeft afgelopen week Rusland verlaten.

Hij zei te zijn gevlucht omdat hij wordt bedreigd. Vojtenko bestreed de officiële lezing.