AMSTERDAM - Het CDA wint deze week één Kamerzetel, en staat op 31 zetels in de peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten bezetten in werkelijkheid 41 zetels in de Tweede Kamer.

Met het herstel staat het CDA weer boven de PVV van Geert Wilders die onveranderd 30 zetels zou behalen als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden.

De PVV-Kamerfractie is nu negen leden sterk. Verlies is er in de zondag verspreide peiling voor de VVD en GroenLinks. Zij zakken elk één zetel, naar respectievelijk zestien en elf zetels.

De VVD bezet nu 22 Kamerzetels, GroenLinks heeft er zeven.

Trots op Nederland van Rita Verdonk, die een eenpersoonsfractie in de Kamer vormt, stijgt van één naar twee zetels. Verder zijn er geen verschuivingen. De Hond voorspelt sterke electorale verschuivingen bij Prinsjesdag (15 september) als er ingrijpende maatregelen worden genomen.

AOW

Een hogere AOW-leeftijd is nu al heel duidelijk een splijtzwam. De helft van de Nederlanders is volgens hem voor een leeftijdsverhoging van 65 naar 67 jaar, de helft is tegen.

Met name kiezers tussen 30 en 55 jaar met modaal en lagere inkomens zijn tegen. PVV- en SP-kiezers zijn merendeels tegen.

De aanhang van CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 is voor ongeveer tweederde voor een hogere AOW-leeftijd. Bij de VVD- en de PvdA-kiezers is een kleine meerderheid voor.