HAJI SAKHI DEDBY/WASHINGTON - De luchtaanval op twee tankwagens vrijdag bij de Noord-Afghaanse plaats Kunduz heeft volgens NAVO-waarnemers mogelijk 125 mensen het leven gekost.

De schatting van het dodental is veel hoger dan eerder werd gemeld.

De woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie wees het hogere dodental zondag resoluut van de hand: ''Die getallen zijn absoluut onbegrijpelijk.''

Ook heeft Berlijn nog steeds geen informatie dat er burgers gedood zijn. De dodelijke luchtaanval gebeurde op Duits verzoek.

Omstanders

Een onderzoeksmissie van de NAVO schat dat minstens 25 omstanders bij de tankwagens geen strijders waren. Slachtoffers die het bombardement overleefden, zeiden dat Talibanstrijders dorpelingen dwongen te komen helpen bij het lostrekken van een tankwagen die was vastgelopen.

De aanval werd in strijd met nieuwe voorschriften gedaan op basis van de informatie van één Afghaanse informant.

Die zei dat alle mensen bij het doelwit Talibanstrijders waren, meldde zaterdag de Amerikaanse krant The Washington Post.

Richtlijnen

De aanval was in strijd met de nieuw richtlijnen van de Amerikaanse bevelhebber generaal Stanley McChrystal.

Die stellen dat luchtaanvallen waarbij gevaar voor burgers ontstaat, niet op grond van informatie over het doelwit van slechts een bron mogen worden ondernomen.