AMSTERDAM - De NS viert zondagmiddag een feestje. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) geeft dan het startschot voor de officiële opening van de hogesnelheidstrein op het hsl-traject tussen Amsterdam en Rotterdam op Amsterdam Centraal.

De klanten van NS Hispeed kunnen vanaf maandag gebruikmaken van de snelle treinverbinding, waardoor zij in minder dan drie kwartier van de hoofdstad naar de Maasstad reizen.

NS verwacht dat in de spits vooral forenzen gebruik zullen maken van de snellere, maar duurdere verbinding.

Michiel van Roozendaal, directeur van NS Hispeed, voorziet dat de nieuwe verbinding de verhoudingen tussen de twee grote steden zal veranderen.

''Er zal veel meer verkeer tussen die steden komen'', voorspelde hij vorige maand. Een kaartje kost na een aanloopfase van een paar weken in de spits 7 euro meer tussen Amsterdam en Rotterdam. NS Hispeed verwacht dat reizigers dat wel over hebben voor de tijdwinst.

Sneller

De treinen zullen 160 kilometer per uur rijden. Door het kortere traject doen ze er 43 minuten over, twintig minuten sneller dan treinen op het gewone spoor. Er zullen op doordeweekse dagen zeventien treinen rijden, een per uur in beide richtingen.

De bedoeling is dat de echte hogesnelheidstreinen, die 300 kilometer per uur kunnen halen, vanaf eind december, begin januari gaan rijden over de HSL-Zuid.

Deze lijn tussen Amsterdam en Parijs zou oorspronkelijk op 1 april 2007 in gebruik worden genomen, maar is voortdurend geplaagd door vertragingen.