AMSTERDAM - Een wedstrijd tussen elf skûtsjes is zaterdag abrupt gestaakt na een reeks ongelukken. Een bejaarde zeiler viel overboord en moest met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Door de harde wind kwam de hele bemanning van een ander skûtsje in het water terecht. Ook was er een aanvaring tussen twee skûtsjes, meldt de gemeente Leeuwarden.

De wedstrijd vond plaats met schepen uit Leeuwarden en Boarnsterhim om de samenwerking tussen de twee gemeenten te vieren. Dertig leden van de gemeenteraden en de colleges van burgmeester en wethouders waren aan boord van de skûtsjes.

Nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was ging het mis. Een bemanningslid viel bij een gijpmanoeuvre overboord. Hij werd door een ander bemanningslid gered.

Burgemeester overboord

Na de start wakkerde de wind aan tot windkracht 6. Door een windvlaag sloeg het skûtsje 'Hoop op Zegen' om, waarbij alle opvarenden in het water terecht kwamen. Hierbij raakte niemand gewond.

Ondertussen botste in het wedstrijdveld twee skûtsjes op elkaar, waarbij een persoon aan zijn ribbenkast gewond raakte. Burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone kwam door de botsing in het water terecht.

De burgervader kon zich nog aan de reling vasthouden en kon met behulp van de bemanning weer aan boord klimmen.