HENGELO - Een 67-jarige fietser uit Deurningen is zaterdagmiddag in Hengelo zwaargewond geraakt door een aanrijding met een politiemotor.

De motoragent begeleidde de spelersbus van het Japanse elftal, dat even daarvoor een wedstrijd tegen Nederland had gespeeld in Enschede. Dat meldde de politie.

Op een kruising botste de motor om nog onduidelijke redenen tegen de fietser.

De arts van de Japanse voetbalclub kon ter plekke hulp verlenen aan de Twentse fietser, waarna de gewonde naar het ziekenhuis is gebracht. De politie onderzoekt de precieze toedracht.

Rustig verlopen

Het oefenduel Nederland - Japan in Enschede is zaterdag verder rustig verlopen. De politie verrichtte dertien aanhoudingen voor onder meer het niet voldoen aan een bevel, het bezit van drugs en op grond van de wet wapens en munitie.

Voetbalsupporters zonder kaartje werden weggestuurd zo meldt de politie, die aanwijzingen had gekregen dat supporters van diverse voetbalclubs uit waren op confrontaties in en rond Enschede.

Om de orde te handhaven is in Enschede van vrijdag 18.00 uur tot zondag 18.00 uur een noodverordening van kracht. De politie fouilleert preventief. De Duitse politie voorkwam dat personen die onderweg waren uit Duitsland Enschede konden bereiken.

Noodbevel

Zo'n dertig Twente- en Ajax-supporters die niet in Enschede woonden en geen kaartje hadden werd gesommeerd de binnenstad te verlaten. Twintig supporters werden rond het stadion gecontroleerd en teruggestuurd en in Hengelo werd op een station vijf mensen verzocht rechtsomkeert te maken.

Op de A1 werd een auto met Ajax-supporters te kennen gegeven niet welkom in Enschede te zijn. De politie controleerde in totaal honderdvijftig auto's. Omdat supporters naar Almelo uitweken werd daar om 16.00 uur door de burgemeester een noodbevel afgekondigd. Tien mensen werd gesommeerd de stad te verlaten.

De politie was met ruim tweehonderd man extra op de been. Ook werden twee peletons ME, een helikopter en de bereden politie ingezet.

Communicatie

Door de commotie die is ontstaan rond het communicatiesysteem C2000 mocht de politie Twente zaterdag de telefoonfunctie niet gebruiken. De onderlinge communicatie door middel van het systeem en de bezetting van de masten werd volgens de politie 'nauwgezet gevolgd'.

Ongeluk met politiemotor