AMSTERDAM - Het communicatiesysteem C2000 wordt door hulpverleners verkeerd gebruikt. Dat zegt directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Don Berghuis zaterdag.

Hij heeft van minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst (PvdA) de opdracht gekregen onderzoek te doen naar het communicatiesysteem.

Hulpverleners gebruiken volgens Berghuis vaak allemaal hetzelfde gesprekskanaal, waardoor het lijkt alsof het systeem overbezet is. In panieksituaties hebben hulpverleners volgens Berghuis de neiging om meer en door elkaar heen te gaan praten.

Berghuis wil nu dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over het gebruik van het systeem. Hij doet zijn uitspraken nog voordat zijn onderzoek naar het systeem begonnen is.

Drama Koninginnedag

Bij de rellen in Hoek van Holland ging het mis met C2000. Het systeem had voldoende capaciteit, maar zestig agenten gebruikten slechts een kanaal.

Ook bij het koninginnedagdrama in Apeldoorn hadden hulpverleners het idee dat zij 'er niet doorheen' kwamen, terwijl het systeem wel goed functioneerde.

C2000 werd ingevoerd om het analoge communicatiesysteem van hulpdiensten te vervangen.