AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wil jongeren die zich schuldig maken aan straatcriminaliteit in de toekomst binnen een paar dagen een taakstraf of een boete geven. Nu duurt dat soms nog enkele weken.

Een woordvoerder van het OM bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.

Justitie voert momenteel gesprekken met onder meer de reclassering en de Kinderbescherming over deze nieuwe aanpak. Wanneer die ook daadwerkelijk ingaat, is nog onbekend.

Het OM wil verder dat jongeren die een taakstraf krijgen, die uitvoeren in de wijk waar ze het misdrijf hebben gepleegd. Daardoor gaan ze zich hopelijk schamen.

Overlast

Met de nieuwe aanpak wil justitie in Amsterdam criminaliteit op straat tegengaan. Daarbij valt te denken aan straatroven of aan vandalisme. Dergelijke misdrijven veroorzaken namelijk veel overlast voor anderen.

Justitie heeft al de mogelijkheid om verdachten een boete of een taakstraf van maximaal 180 uur te geven, zonder daarvoor naar de rechtbank te gaan. Bij minderjarigen mag de werkstraf maximaal 60 uur zijn.

Slok op

Momenteel maakt het OM echter alleen gebruik van die optie bij personen die met een slok op achter het stuur zitten. Volgens de woordvoerder is het nu voor het eerst in Nederland dat ook straatcriminelen met die aanpak te maken krijgen.