AMSTERDAM - Ruim 35 voetbalsupporters die zaterdag mogelijk voor ongeregeldheden wilden zorgen rond het oefenduel Nederland - Japan in Enschede, zijn door de politie weggestuurd.

De politie heeft ruim tweehonderd man extra op de been rond de wedstrijd. Tot nu toe zijn vijf mensen aangehouden en is het rustig in de stad, meldt de politie.

Voetbalsupporters die geen kaartje voor het duel hebben, dat om 14.00 uur begon, en die mogelijk voor problemen kunnen zorgen worden door de politie gesommeerd te vertrekken.

Dertig supporters die zich op de Grote Markt bevonden werden gesommeerd daar te vertrekken. Op station Hengelo werden vijf voetbalsupporters weggestuurd en op de A1 moest een auto met Ajax-supporters rechtsomkeert maken.

Noodverordening

De politie scant kentekens van auto's die richting Enschede komen en fouilleert preventief. In de stad is van vrijdag 18.00 uur tot zondag 18.00 uur een noodverordening van kracht.

De politie heeft signalen opgevangen dat supporters van diverse clubs uit zijn op confrontaties in en rond het centrum van Enschede.

In de steden en langs de A1 zijn de ME en politie zichtbaar aanwezig. Er zijn extra camera's ingezet om eventuele hooligans snel in het vizier te krijgen.