DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn komende week waarschijnlijk te gast bij de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama.

Het privébezoek aan het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington staat gepland voor het einde van de week, bevestigden Haagse bronnen rond het kabinet zaterdag.

Het prinselijk paar is komende week in New York omdat de stad vierhonderd jaar geleden is gesticht door de Nederlanders.

De hele week zijn er festiviteiten om te vieren dat VOC-kapitein Henry Hudson in september 1609 met zijn schip De Halve Maen voor anker ging bij Manhattan.

Ontvangst

Er is geen ontvangst door president Barack Obama zelf omdat Willem-Alexander en Máxima geen formeel staatsbezoek brengen aan de Verenigde Staten.

Daarom is een privébezoek georganiseerd aan de First Lady, waarbij niet is uitgesloten dat de president even de kamer binnenloopt om de handen te schudden en een kort praatje te maken. Voor het onderonsje staat ruim een half uur gepland.

Toekomst

Als Barack Obama de prins en prinses zelf zou ontvangen, vreest het Witte Huis dat in de toekomst ook alle andere prinsen en prinsessen in de wereld rekenen op een ontvangst door de Amerikaanse president tijdens hun bezoek aan de Verenigde Staten.

Dat wil de president voorkomen, gezien zijn drukke agenda.