DEN HAAG - SP, PVV en D66 willen opheldering over het mogelijk achterhouden van informatie over budgetproblemen rond de vervanging van het F-16-gevechtsvliegtuig door de JSF.

Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) kondigde dit zaterdag aan, naar aanleiding van een uitzending van het KRO-tv-programma Reporter.

Volgens de Reporteruitzending die zondag te zien is, wist de top van het ministerie van Defensie in 2005 dat er te weinig geld was voor de geplande aanschaf van 85 JSF-toestellen.

Het probleem werd binnenskamers gehouden, ''het getal van 85 wordt gehanteerd voor externe communicatie en als planningsgetal voor de onderhandelingen",' citeert Reporter uit vertrouwelijke Defensiedocumenten.

Bedrog

Van Velzen spreekt van ''een vorm van bedrog'' door de overheid.

Volgens haar wordt de schijn gewekt dat Defensie wist dat er geen geld was voor 85 JSF's maar dat niet naar buiten is gebracht om de belangen van de industrie te beschermen.

De Kamervragen zijn gericht aan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Toestellen

Volgens Defensie is er nooit sprake van geweest dat er niet 85 maar 52 JSF-toestellen besteld zouden worden. Het ging vier jaar geleden om voorbereidend overleg over de aanschaf in fasen van JSF's. ''Deze aanpak is ook bekend bij de Kamer.

Het aantal van 85 is dus altijd overeind blijven staan en in de plannen verwerkt'', reageert een woordvoerster van staatssecretaris De Vries. En bovendien was in oktober 2006 bekend dat het budget omhoog zou gaan. Het definitieve aantal JSF's dat wordt besteld, is pas aan de orde bij het (opgeschoven) aanschafbesluit in 2012.