ZUTPHEN - Advocaat Ruud van Boom vindt dat de verdachte in de Puttense moordzaak moet worden vrijgesproken.

Hij zei dat vrijdag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Zutphen.

De Puttense moordzaak draait om de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994. Vorige week eiste de officier van justitie vijftien jaar celstraf.

''Er is overweldigend sporenbewijs, zegt het Openbaar Ministerie. Dat alles is echter het product van één ejaculatie, één bloedvlekje waarvan niemand weet hoe lang het er al zat en celmateriaal onder één nagel dat ook van een ander tijdstip kan zijn'', stelt Van Boom.

Alibi

Volgens de raadsman zijn er andere verdachten als de broer van Christel, Bas, maar ook een ex-vriendje en verdachte 8064, een man van wie in het verleden nooit een naam naar buiten is gebracht.

Zo heeft verdachte 8064, die tijdens de zitting Gert werd genoemd, volgens de raadsman geen sluitend alibi.

Crossen

Hij was op de bewuste zondag aan het crossen in de bossen in de omgeving van het huisje van oma, de plek waar Christel werd vermoord. Niemand heeft de man die middag gezien.

Twee gevonden schaamharen sluiten Bas en Wilco Viets ook niet helemaal uit, meent Van Boom. Het profiel van het ene haar is voor driekwart te vergelijken met dat van Viets, die samen met Herman Dubois al eerder werd veroordeeld.

Achterdeur

Hij werd later vrijgesproken van de moord. Een nieuw onderzoek naar het schaamhaar heeft nooit plaatsgevonden. Het andere schaamhaar zou van Bas kunnen zijn, zeggen deskundigen. Dader en slachtoffer moeten elkaar gekend hebben.

Er waren geen inbraaksporen in de woning van de grootmoeder. De achterdeur was zelfs netjes op slot gedaan en de sleutel op de juiste plaats (die bij slechts een enkeling bekend was) teruggehangen.

Seks

De raadsman van P. noemde nog een aantal andere verdachte zaken rond Bas. Zo zag een buurman hem seks hebben met zijn zus in hun huis. En bij het lichaam van Christel werd een kindertandje dat hij altijd om zijn nek droeg, gevonden.

Bas stond bovendien bekend als licht ontvlambaar en jaloers op de minnaars van zijn zus. Mogelijke verdachten en diverse scenario's ontlokten Van Boom na dertien uur praten de conclusie dat de Puttense zaak nooit meer op te lossen is.

Bedreigingen

Aan het einde van de zitting vroeg Ron P. nog even het woord. ''Ik heb na de eis van de officier van justitie zodanige bedreigingen in de gevangenis gehad dat ikzelf de keuze heb gemaakt om in mijn cel te blijven.

De directie van de penetitaire inrichting Nieuwegein heeft een blinddoek voor de ogen'', zei hij. ''Mede door die dreigementen heb ik weinig slaap gehad. ''Natuurlijk ook omdat ik opgefokt was voor vandaag. Het is nogal wat om zo'n last op je schouders te moeten dragen''.

De rechtszaak wordt vrijdag 11 september vervolgd. Dan mag de officier van justitie een reactie geven en krijgt de verdachte de kans op het laatste woord.