ROTTERDAM - De Rotterdamse zangeres Sabrina Starke heeft vrijdag vanaf een ponton in de Maas in Rotterdam de 32e editie van de Wereldhavendagen geopend. Van vrijdag tot en met zondag kunnen bezoekers alles in de haven van dichtbij bekijken.

Alle drie de dagen verzorgen tientallen instanties demonstraties. Onder meer Rijkswaterstaat, de marine en de reddingsbrigade laten hun kunsten op het water zien.

Zondag komt de Grand Princess, een groot cruiseschip, de haven binnenvaren.

Voor de Wereldhavendagen openen ook veel bedrijven hun deuren. Er zijn onder meer excursies naar overslagbedrijven, containercomplexen en naar de vele scheepswerven.

Engels

Dit jaar zijn er voor het eerst excursies in het Engels, zodat ook toeristen aan hun trekken kunnen komen.

Het thema dit jaar is Rotterdamse Haven, Nieuwe Energie. ''We willen bezoekers laten zien hoe de haven bezig is met duurzaamheid. In de haven wordt biobrandstof ontwikkeld, uit afval wordt energie opgewekt en er worden veel windmolens gebouwd'', aldus een zegsvrouw.

Safari

Jongeren staan dit jaar ook centraal tijdens de havendagen. Zo volgden vrijdag enkele duizenden scholieren excursies. ''En we richten ons dit jaar ook op de allerkleinsten. Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een safaritocht waarin we op zoek gaan naar dieren in de haven.''

Jaarlijks bezoeken tussen de 300.000 en 400.000 mensen de Wereldhavendagen.