APELDOORN - De aanslag op 30 april zal een zware wissel trekken op bestuurders van plaatsen waar koningin Beatrix in de toekomst Koninginnedag zal vieren.

Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn zei dat vrijdag in een reactie op het gepubliceerde rapport van de Inspectie Openbare orde en Veiligheid.

Dat heeft te maken met veiligheidsmaatregelen die verscherpt zullen moeten worden zonder het open karakter van Koninginnedag aan te tasten.

''Koninginnedag is het grote nationale volksfeest van Nederland, maar dat heeft door deze aanslag wel wat krasjes opgelopen. Daar zullen we toch wat mee moeten.''

Viering

De Graaf denkt verder dat hierdoor niet meer alle steden en dorpen in aanmerking zullen komen voor een nationale viering van Koninginnedag.

Suggesties als zou Apeldoorn volgend jaar wederom Koninginnedag moeten organiseren, wijst De Graaf van de hand. "Het is een begrijpelijke gedachte, maar het laat zich menselijker wijze niet hier organiseren."

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende reageerde op de onderzoeken door te zeggen dat Nederland Koninginnedag in een ongedwongen sfeer moet kunnen blijven vieren. Daarbij moeten volgens de minister-president wel oog zijn voor de veiligheidsaspecten.

Hij benadrukte hoezeer Nederlanders, onder wie de koninklijke familie zelf, hechten aan het open een feestelijk karakter van Koninginnedag.

''Daar moeten we vooral mee door kunnen gaan'', zei hij. ''Het is een feest voor iedereen.''
 

Reconstructie

De Apeldoornse burgemeester zei dat de reconstructie van de dodemansrit van Karst Tates "naar de keel greep".

De reconstructie zorgde voor stilte in de raadszaal van Apeldoorn. De Graaf beleefde de gebeurtenissen op 30 april al opnieuw tijdens het doorlezen van de rapporten van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en van de Nationale Recherche.

"Het is als een film die zich voor je ogen blijft afspelen. We hadden voor 30 april meer veiligheidsmaatregelen genomen dan ooit tevoren op Koninginnedag. Maar het onvoorstelbare bleek toch mogelijk."

Volgens de De Graaf hebben veel inwoners van Apeldoorn de draad vrij snel weten op te pakken, nadat in de eerste dagen na de aanslag sprake was van een uitgesproken rouwstemming.

De geestelijke gezondheidszorg in de stad houdt de situatie goed in de gaten en verleent waar nodig hulp. De hulpvraag onder de bevolking lijkt gelukkig erg mee te vallen, constateert de burgemeester.

Open karakter

Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vindt dat Koninginnedag haar open karakter moet behouden.

''Ik hoop dat wij in staat zijn Koninginnedag op open wijze te blijven vieren'', aldus Zonnevylle, in het dagelijks leven burgemeester van Leiderdorp. ''Er zullen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, maar laten we het alsjeblieft Nederlands houden.''