UTRECHT - De officier van justitie bij de rechtbank in Utrecht heeft vrijdag tweeënhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 45-jarige ex-politieman Theo van der K. uit Maarssen.

De officier achtte bewezen dat de verdachte zeker twee jaar lang tegen betaling vertrouwelijke informatie heeft geleverd aan een 35-jarige vrouw en een 30-jarige man uit Utrecht.

Deze verdachten hoorden allebei anderhalf jaar cel tegen zich eisen.

De politieman vertelde op de zitting dat hij voor iemand die nog drie maanden moest zitten en daar geen zin in had, voor 10.000 euro iemand anders als stand-in bij het bureau had afgeleverd.

Informatie

Ook gaf de agent informatie over plekken waar ingebroken kon worden. Volgens de medeverdachten leverde de politieman zelf de informatie omdat hij de vrouwelijke medeverdachte wilde versieren.

Toen dat niet lukte, wilde hij geld zien en dat kreeg hij ook, verklaarden zij.

Belazerd

Volgens justitie heeft de verdachte zijn collega's 'belazerd' en de goede naam van de politie in diskrediet gebracht. Gedragsdeskundigen merkten op dat de politieman vooral op zoek was naar waardering die hij thuis en van zijn leidinggevenden niet kreeg.

Hoewel de verdachte iets verminderd toerekeningsvatbaar is, vond de officier gevangenisstraf de enige optie.

Straf

Advocaat Robert Maanicus betoogde dat de officier, nadat zij de zaak tweeënhalf jaar op de plank had laten liggen, geen gevangenisstraf meer mocht eisen.

De verdachte is lang geleden vrijgelaten uit voorarrest en er had veel sneller een zitting moeten volgen, stelde de raadsman.

De verdachte heeft een heel nieuw leven opgebouwd, dat wordt op deze manier vernietigd, aldus de raadsman. Hij vroeg om een werkstraf.

De uitspraak is op 18 september.