BERLIJN - Bij een NAVO-aanval in het noorden van Afghanistan in de nacht van donderdag op vrijdag zijn 56 strijders van de Taliban omgekomen. Dat maakte het Duitse leger vrijdag op zijn website bekend.

In de regio zijn Duitse militairen gestationeerd.

Volgens de Duitse strijdkrachten hadden de Taliban 7 kilometer van Kunduz twee tankwagens gekaapt. Ze waren tot stoppen gebracht bij een nepcontrolepost op de hoofdweg. De rebellen wilden de brandstof naar het district Chahar Darah brengen en zelf gebruiken, aldus de Bundeswehr.

Ongeveer anderhalf uur nadat de Taliban de tankwagens hadden gekaapt, werden ze aangevallen door de NAVO. Daarbij kwamen 56 opstandelingen om het leven.

Er raakten volgens het leger geen Duitsers gewond en vermoedelijk ook geen burgers. De NAVO heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het incident.

Burgers

Een zegsman van de NAVO verklaarde later dat er wel veel gewonde burgers in ziekenhuizen zijn opgenomen.

''Er is mogelijk een direct verband met het incident rond de twee tankwagens'', aldus brigadegeneraal Eric Temblay.

Dorpsbewoners

Ook lokale dorpsbewoners meldden dat onder de burgers veel slachtoffers zijn. Dat is in tegenspraak met een verklaring van het Duitse leger dat in de regio in de provincie Kunduz is gelegerd. Het leger meldde 56 doden, allemaal rebellen.

Een dorpsbewoner verklaarde dat meer dan 150 mensen werden gedood of gewond. ''Er waren in de buurt ook Talibanstrijders, maar er zijn meer slachtoffers onder de burgers'', aldus Nadjibullah.

Volgens hem kwamen de dorpelingen af op de herrie van de vrachtwagens en niet om brandstof te halen, zoals sommige bronnen beweren.

De brandstof was bestemd voor de buitenlandse troepenmacht in het Centraal-Aziatische land.

Luchtaanval

Een woordvoerder van de internationale NAVO-troepenmacht ISAF bevestigde dat het om een luchtaanval van de ISAF ging. Gewonden met afschuwelijke brandwonden bevolkten het ziekenhuis in de hoofdstad Kunduz.

Ooggetuige

''Ze slaagden erin met een van de tankwagens door de rivier te rijden'', wist de 32-jarige ooggetuige Mohammad Daud te melden. De tweede kwam volgens hem vast te zitten, ''dus zeiden ze tegen burgers dat ze diesel konden komen halen''. Lokale inwoners snelden naar de tankwagen toe met emmers en pannen.

Volgens Daud zaten er op een gegeven moment tien tot vijftien Talibanleden op de tankwagen. ''Toen werd de wagen gebombardeerd. Iedereen om het voertuig heen kwam om.''

Zware brandwonden

De ooggetuige beschrijft de gevolgen van het bombardement. ''Niemand was meer heel. Handen, benen en andere lichaamsdelen lagen overal.'' Mensen die verder weg waren, liepen zware brandwonden op. (video)

Volgens lokale functionarissen kwamen mogelijk tot negentig mensen om, onder wie ook burgers.