ROTTERDAM - De gemeenteraad in Rotterdam houdt de groep hooligans verantwoordelijk voor de fatale rellen op het strandfeest in Hoek van Holland.

Wel toonde de raad zich donderdag geschokt over de fouten die het politiekorps in de voorbereiding en op de avond van Sunset Grooves heeft gemaakt.

"Klootzakken van het ergste soort. Ongeremde hyena's die zich met absurd geweld tegen de politie hebben gekeerd", zo koos Bas van Tijn (VVD) tijdens het ingelaste raadsdebat voor scherpe bewoordingen.

"We staan pal achter het gezag en pal achter de politie. Als we dat niet doen, dan regeert het tuig." Daarmee verwoordde de liberaal de stemming van het debat.

Gele kaart

Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) deelde aan Aboutaleb, de "crisisbeheerder in de gevaarlijkste stad van Nederland" een gele kaart uit. Hij vindt dat de burgemeester veiligheid in zijn stad niet serieus genoeg neemt.

"Ik twijfel of we met uw aanstelling de juiste keuze hebben gemaakt", richtte hij zich tot Aboutaleb. "Bij het eerstvolgende incident is dat een rode kaart."

Het feit dat Pastors hem daarbij omschreef als "de eerste moslimburgemeester van Europa", vond Aboutaleb ongepast.

Schieten

Tijdens het strandfeest keerde een groep relschoppers zich tegen de politie. 21 agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Zes personen raakten gewond, de 19-jarige Robby van der Leeden kwam om het leven.

Het Openbaar Ministerie OM) bevestigde donderdag dat dat gebeurde door een politiekogel. Hoeveel schoten er zijn gelost, is nog niet bekend.

Volgens Aboutaleb zijn er ook aanwijzingen dat mensen in het publiek wapens in hun bezit hadden. Of zij schoten hebben gelost, is niet duidelijk.

Rechter

De PvdA wil dat de relschoppers zo snel mogelijk voor de rechter worden gebracht. "Een groep van 150 tot 200 man die stijf stond van alcohol en drugs is naar het feest gegaan om er geweld uit te lokken.

Dat betekent maar één ding: stuk voor stuk identificeren, oppakken en voor de rechter brengen", zei Peter van Heemst.

Grens

"De situatie zal tot op de bodem worden uitgezocht, maar vandaag, als Rotterdammers, trekken wij hier, in dit debat, een grens. Een grens voor die mensen die met trots de naam 'Rotterdam Hooligans' aanheffen en enkel en alleen geweld brengen naar onze samenleving", aldus Aboutaleb, die zijn pijlen richt op de hooligans.

Volgens de burgemeester beschikt de politie over 1200 dossiers van mogelijke relschoppers. De politie bekijkt aan de hand van videobeelden of zij betrokken waren bij de rellen.

"We maken er veel werk van om ze desnoods 's ochtends vroeg van hun bed te lichten."

Aangehouden

Pastors wilde van de burgemeester weten hoeveel relschoppers al zijn aangehouden, buiten de drie arrestaties op de avond van het incident. "Als u wilt weten of ze al in de cel zitten, dan zeg ik nee", moest Aboutaleb toegeven.

De burgemeester sprak ook over het feit dat een commandant heeft verzuimd aan de korpsleiding en -beheerder door te geven dat de politie beschikte over informatie dat hooligans uit waren op rellen.

"Bij een goede afweging van de informatie had de mobiele eenheid moeten komen." Als hij vooraf op de hoogte was geweest van deze informatie, had hij overwogen de vergunning in te trekken.