AMSTERDAM - De kogel die de 19-jarig Robby van der Leeden tijdens de rellen op strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus doodde, is een politiekogel.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag bekendgemaakt.

Ook heeft het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aangetoond dat de kogel afkomstig is uit een wapen van een van de politiemensen die bij de rellen aanwezig waren.

Naast het omgekomen slachtoffer liepen zes mannen tijdens de rellen schotwonden op. Het NFI heeft tot nu toe vastgesteld dat twee van deze mannen geraakt zijn door kogels uit een politiewapen.

Geen uitsluitsel

Het instituut kan op dit moment nog geen uitsluitsel geven over de kogels die de overige vier gewonden hebben geraakt. Dit komt volgens het OM omdat nog niet alle kogels zijn teruggevonden.

Hoewel de eerste onderzoeksresultaten naar de kogels binnen zijn, vindt justitie het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het onderzoek van de rijksrecherche behelst naast het vaststellen van de herkomst van de kogels namelijk nog veel meer, aldus het OM.

''Om een goed beeld te krijgen van wat er zich die avond van 22 augustus op het strand van Hoek van Holland heeft afgespeeld, worden nog altijd getuigen gehoord. In totaal gaat het om tussen de 150 en tweehonderd personen. Ook worden de ingeleverde videobeelden minutieus bekeken en vindt er nog onderzoek plaats naar de gevonden voorwerpen op het strand.''

Conclusies

Het OM zal pas nadat het hele onderzoek is afgerond, conclusies trekken over onder meer het politieoptreden tijdens de rellen in Hoek van Holland. De aanklagende instantie wijst er op dat de politie als ordehandhaver in bijzondere gevallen geweld mag toepassen. Het onderzoek moet uitwijzen of het schieten door de politie die avond gerechtvaardigd was.

Hoe lang de werkzaamheden van de rijksrecherche nog gaan duren, is vanwege de enorme omvang en complexiteit nog niet te zeggen, laat het OM weten. ''Hoogstwaarschijnlijk zal dit nog enige maanden zijn.''

De politie Rotterdam-Rijnmond wil niet reageren op de resultaten van het onderzoek van het NFI.