ARNHEM - Rond de vijftig gemeenten in Nederland hebben zondag meegedaan aan de vijfde jaarlijkse autovrije dag. De officiële aftrap van de dag was in de Huygenslaan in Arnhem. De autovrije dag is een onderdeel van de Week van de Vooruitgang.

Volgens organisator Milieudefensie is de straat in Arnhem een schoolvoorbeeld voor de problemen die veel mensen in hun woonomgeving ondervinden. Duizenden auto's rijden dagelijks over de laan, dwars door een woonwijk waar veel kinderen spelen.

In de grote steden leidde de autovrije dag niet tot grote afsluitingen voor het verkeer. In Amsterdam was een klein deel van de binnenstad niet toegankelijk voor auto's, maar dat had deels ook te maken met de Dam tot Damloop. In tegenstelling tot vorige jaren maakten automobilisten geen problemen bij de hekken, meldde de organisatie. In Den Haag werd een klein deel van de binnenstad afgezet. Daar waren activiteiten die in het teken van alternatieve vormen van vervoer stonden.

Omgetoverd tot strand

Veel plaatsen beperkten zich tot activiteiten die andere vormen van voortbewegen onder de aandacht brengen, zoals een promotiedag voor de fiets in Tilburg, een wandeling door Lunetten in Utrecht en een zeepkistenrace in Groesbeek. In fietsstad Groningen was het druk bij een fietsmanifestatie midden in het centrum. Toch werd hier en daar in kleinere plaatsen wel geweerd, zoals in het Brabantse Haaren, waar de dorpskern wordt omgetoverd tot een strand.

De autovrije dag maakt deel uit van de Week van de Vooruitgang, waar ruim 180 gemeenten aan meedoen. Zij hebben bijna vijfhonderd activiteiten op het programma staan. Zo wordt er in Rotterdam een fietstocht gehouden, worden er in Amsterdam speciale schoolrouteborden geplaatst en doen in Den Haag bekende en minder bekende Hagenaars mee aan een quiz over autodelen.

Brussel grootste autovrije zone van Europa

Het gewest Brussel is zondag de grootste autovrije zone in Europa. Op een gebied van 160 vierkante kilometer mogen alleen automobilisten met een speciaal pasje hun wagen gebruiken. Alle andere reizigers moeten op parkeerterreinen aan de rand van de Belgische hoofdstad hun auto achterlaten en vervolgens per openbaar vervoer verder.