MOSKOU - Het hooggerechtshof van de Russische Federatie heeft donderdag opdracht gegeven tot een nieuw onderzoek naar de moord op de onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja.

Dat moet uitwijzen wie opdracht heeft gegeven tot de aanslag en wie feitelijk geschoten heeft.

De familie van Politkovskaja had om het nieuwe onderzoek gevraagd. De journaliste werd in oktober 2006 doodgeschoten in de hal van het appartementencomplex waar ze woonde.

Zij werkte voor het blad Novaja Gazeta en schreef kritische artikelen over het beleid van de toenmalige president en huidige premier Vladimir Poetin.

Poetin

Ook schreef ze het boek Poetins Rusland waarin ze hem ervan beschuldigt het Tsjetsjeense conflict te gebruiken om de democratie in het land aan banden te leggen.

In juni bepaalde het hooggerechtshof dat de drie verdachten die voor de moord op Politkovskaja terechtstonden, opnieuw moeten worden berecht.

Voorbereid

De verdachten, twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman, werden begin dit jaar door een lagere rechtbank vrijgesproken, maar het hooggerechtshof had de vonnissen vernietigd.

De oud-agent was aangeklaagd omdat hij de moord zou hebben voorbereid. De broers zouden gereden hebben voor de moordenaar.

Politieke moord

Hun broer, Roestam Makmoedov zou de fatale schoten hebben gelost, maar hij is nog voortvluchtig en zou Rusland hebben verlaten. Naar zijn rol wordt verder onderzoek gedaan.

Over de opdrachtgever(s) is officieel niets bekend, maar de familie van Politkovskaja en haar collega's van de krant noemen de moord politiek gemotiveerd.