ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad komt donderdag tijdens een buitengewone raadsvergadering bijeen om te praten over het door ernstige rellen uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Burgemeester Aboutaleb stuurde woensdagavond een brief naar de gemeenteraad met daarin onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat de politie ernstige fouten heeft gemaakt.

Hoewel de politie op de hoogte was dat hooligans naar het feest zouden komen, werd die informatie niet gebruikt om extra agenten in te zetten.

Ook werd de korpsleiding niet op de hoogte gebracht van de informatie. Tegen twee verantwoordelijk commandanten zijn voorlopige maatregelen genomen. De politie wil niet zeggen wat die maatregelen inhouden.

Boos

Leefbaar Rotterdam is boos omdat Aboutaleb en korpschef Aad Meijboom de verantwoordelijkheid zouden afschuiven op lagere ambtenaren. Aboutaleb kwam de Leefbaren wel tegemoet door een onafhankelijk onderzoek aan te kondigen.

De raad spreekt donderdag ook over de brief die Aboutaleb stuurde, kort na het incident. Aboutaleb sprak daarin een ban uit over grote gratis evenementen. Daarvoor zal de stad de komende twee jaar geen toestemming geven. Een meerderheid van de raad vindt dat Aboutaleb te hard van stapel loopt.

Een ander politiek heet hangijzer, het ontslag van Tariq Ramadan, is overigens van de agenda gehaald en verplaatst naar 17 september.

Aboutaleb weg

De oud-korpschef van Amsterdam vindt dat Aboutaleb moet opstappen. Hetzelfde geldt volgens hem voor de korpsleiding van de Rotterdamse politie. "Het zou écht schandalig zijn als een enkele politiechef dit allemaal op zijn bordje krijgt en de korpsleiding en de burgemeester het er verder bij laten", tekende De Telegraaf op uit de mond van Eric Nordholt.

Ook als de politieleiding ter plaatse fouten heeft gemaakt dragen de burgemeester en de korpsleiding eindverantwoordelijkheid, benadrukt hij.