AMSTERDAM - Het aantal strafbare incidenten in het stads- en streekvervoer is in drie jaar tijd fors gegroeid. Geweld, bedreigingen, berovingen, ernstige overlast en vandalisme stegen vorig jaar in bus en tram met 33 procent. De vervoersbedrijven verwachten dit jaar een soortgelijke toename.

Dat blijkt uit een analyse van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, bevestigde een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat donderdag.

Een duidelijke reden voor de stijging van het aantal incidenten is niet te geven. Mogelijk is het personeel eerder bereid incidenten te melden door de ''toenemende aandacht voor onveiligheid in het publieke domein'', schrijft de Taskforce.

Bus

Vooral in de bus gaat het vaker mis. Over het algemeen is er meer agressief gedrag. De meeste incidenten gebeuren 's middags en 's avonds en tijdens het nachtvervoer in de weekeinden.

Doordeweeks gaat het vermoedelijk om scholieren en in de weekeinden om stappers.

Meldingen

Het totaalaantal meldingen, waarin behalve de strafbare zaken ook scheldpartijen, hinderlijk gedrag, betalingsproblemen en andere verstoringen zijn meegeteld, stijgt sterk. De vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia registreerden in 2007 nog 3869 incidenten.

In 2008 waren dat er 4711. De bedrijven denken dit jaar nog eens uit te komen op een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2008.

Volgens de Taskforce hebben chauffeurs, conducteurs en toezichthouders in de Randstad wat vaker met agressie te maken dan collega's in de provincie. Dit verschil neemt de laatste jaren af.

Veiliger

De Taskforce, met daarin onder meer de vervoerders, bonden, politie, het Openbaar Ministerie en de overheid, wil met een aantal maatregelen het openbaar vervoer veiliger maken.

Zo moet het toezicht in het ov worden uitgebreid en dienen er reisverboden te komen voor raddraaiers. Ook moet het eenvoudiger worden schade te verhalen op daders.

Het definitieve rapport, met alle aanbevelingen en conclusies, wordt op 14 september aangeboden aan de ministers Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Camiel Eurlings (Verkeer), aldus een woordvoerder van Ter Horst.