DEN HAAG/BOEKAREST - De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Cristian Diaconescu, komt donderdag toch naar Nederland.

Woensdag had hij zijn afspraken met zijn collega Maxime Verhagen, staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) en de Tweede Kamer nog afgezegd.

De regering van het Balkanland was ontstemd over de Nederlandse kritiek op de hervormingen binnen het justitieapparaat.

Maar na een telefoongesprek met Verhagen woensdagavond besloot Diaconescu alsnog naar Nederland af te reizen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Roemeense minister bood zijn excuses aan voor de afzegging, die volgens hem op een misverstand berustte.

Verhagen zegt blij te zijn dat de zaak is opgelost. ''Binnen de EU moet je altijd met elkaar blijven praten als je het oneens bent.'' Hij zal zijn collega voorhouden dat Roemenië meer moet doen om corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken.

Onvriendelijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Roemenië beschouwde het volgens Roemeense media als een ''onvriendelijke geste'' dat de Nederlandse regering een document naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin harde kritiek staat op de plannen van de regering in Boekarest.

De Roemenen vonden aanvankelijk dat er ''radicale accenten'' in het document. stonden.

Het kabinet besloot vorige week niet te pleiten voor verdere sancties. Het wacht nog een rapport over het financieel beheer van Europees geld af dat de Europese Commissie in september presenteert.

Rapport

Timmermans wil wel het controlemechanisme van Brussel op de hervormingen van de nieuwe lidstaat verlengen, totdat die aan alle Europese eisen voldoet. Aanleiding daarvoor is een zeer kritisch rapport van de Europese Commissie waaruit blijkt dat het land niet voldoende opschiet met de hervormingen.

Volgens voorzitter Harm Evert Waalkens van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken had de Kamer graag tijdens een werklunch met de Roemeen het kabinetsstandpunt besproken.

Sancties

Donderdagmiddag debatteert de Kamer met het kabinet over eventuele sancties tegen de nieuwe lidstaten. Het CDA vindt dat Nederland daarvoor moet pleiten. De christendemocraten hebben om een lijst van mogelijke maatregelen gevraagd, maar die nog niet gekregen.

De VVD pleit net als de SP al langer voor aanscherping van sancties. De PvdA vindt dat nog niet nodig en wil net als het kabinet wel de controle op het land verlengen.