LONDEN - Twee Britse tieners zijn woensdag aangeklaagd omdat ze tien jaar na het bloedbad op de Amerikaanse Columbine High School dit wilden imiteren op hun eigen school en een winkelcentrum in de plaats Audenshaw bij Manchester. Dat meldden Britse media.

De nu 18-jarige Matthew Swift en zijn 16-jarige vriend Ross McKnight uit de nabijgelegen plaats Denton wilden een bom laten ontploffen in een winkelcentrum en daarna naar de school rijden om leerlingen, leraren en uiteindelijk zichzelf dood te schieten.

De twee eenlingen waren geobsedeerd door het bloedbad op 20 april 1999 in het Amerikaanse Columbine, waar twee leerlingen twaalf medeleerlingen en een leraar doodschoten en daarna de hand aan zichzelf sloegen. Er vielen 21 gewonden.

De twee Britten werden in maart van dit jaar opgepakt, nadat de jongste van de twee in een dronken bui een vriendin had opgebeld om te zeggen dat hij van haar hield en dat hij uitkeek naar 'het tienjarige jubileum van Columbine'.

Winnenden

Hij zei dat hij en de 18-jarige Swift werden geïnspireerd door de bloedbaden in Columbine en in het Duitse Winnenden, waar op 11 maart een 17-jarige scholier vijftien mensen en zichzelf doodschoot.

''Het wordt een druk seizoen voor zulk soort dingen'', aldus Ross. Toen het meisje vroeg naar het waarom van zijn plannen, antwoordde hij dat hij dit ''gewoon wilde doen'' en ''ik haat ze allemaal''.

Dagboek

De plannen van de twee tieners dateren uit 2007. De 16-jarige Ross sprak in een dagboek geregeld over het beste bloedbad ooit, waarbij ze duizenden mensen wilden doden. Ook schreef hij een essay voor een IT-project op school over het geplande bloedbad.

''Dit was geen creatief schrijven, maar een uitleg van de geestelijke toestand van deze jongen'', aldus de openbaar aanklager.

Winkelcentrum

De 18-jarige Matthew is een ex-leerling van de school. Hij zou zich hebben willen wreken op het winkelcentrum, omdat hem daar de toegang werd ontzegd.

Na zijn arrestatie heeft de politie een handleiding voor het maken van explosieven bij hem thuis gevonden.