JAKARTA - Het dodental van de aardbeving bij Java blijft oplopen. Zeker 42 mensen zijn omgekomen door de beving van woensdag, meldden de autoriteiten.

Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op, verklaarde een woordvoerder van de Indonesische rampenbestrijding. Meer dan driehonderd mensen zijn door de aardbeving gewond geraakt.

De meeste slachtoffers werden aangetroffen in de puinhopen van hun ingestorte huis.

De autoriteiten hebben gemeld dat er ongeveer 1300 gebouwen zijn ingestort of schade hebben opgelopen ten zuiden van Jakarta en ten zuiden en zuidoosten van de West-Javaanse hoofdstad Bandung.

Duizenden mensen verlieten hun huizen en gebouwen zodra ze de eerste trillingen voelden.

Hoge hakken

''Mensen schreeuwden en ik deed snel mijn hoge hakken uit en rende zo snel als ik kon het winkelcentrum uit'', aldus de 18-jarige studente Rini vanuit Jakarta, waar zeker 27 mensen gewond raakten.

Vooral de plaats Tasikmalaya zou zwaar getroffen zijn. Een lokaal radiostation uit deze plaats meldde juist dat Bandung het zwaarst getroffen is.

Ramadan

De schade in Tasikmalaya zou meevallen, maar de omringende gebieden zijn erger getroffen. ''Alle gebouwen langs de weg van het station tot aan mijn huis zijn zo goed als ingestort'', zei een politieagent uit Tasikmalaya.

''Door de naschokken bleven mensen op straat staan, maar ze zijn nu naar huis gegaan om te gaan eten bij het verbreken van het vasten tijdens de ramadan.''

De schokken werden ook gevoeld in de 500 kilometer verderop gelegen stad Surabaya en het 700 kilometer verderop gelegen eiland Bali.

Ring van Vuur

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen.

Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië telt het grootste aantal vulkanen ter wereld: meer dan vierhonderd, waarvan er 129 actief zijn.

Aardbeving op Java