DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is woensdag boos weggelopen uit een overleg met de Tweede Kamer. ''Ik zit hier toch niet voor Piet Snot'', zei ze, deed haar map dicht en liep de zaal uit.

 Dat gebeurde nadat Kamerleden met elkaar hadden gesteggeld over het verdere verloop van het overleg over burgemeesters en het veiligheidsbeleid.

De uitkomst daarvan was dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) eerst vragen mocht beantwoorden, omdat hij naar een ander debat moest. Daarna gingen Kamerleden door met hun verhaal, waarna het de beurt aan Ter Horst zou zijn.

De PvdA-bewindsvrouw was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken. Toen ze de vergaderzaal had verlaten, riep D66-leider Alexander Pechtold: ''Ik stoor me aan het gedrag van de minister.

Een minister loopt hier gewoon weg. Boos, omdat er kennelijk weer spanning is met het ministerie van Justitie. Ik weiger daar als Kamerlid de dupe van te zijn. Waar is de minister van Binnenlandse Zaken?''

Schandalig

SP'er Ronald van Raak sprak van een schandalige vertoning. ''Ministers lopen niet weg uit parlementen. Als ze dat wel doen en als ze dat te vaak doen, hoeven ze niet meer terug te komen.''

Ter Horst keerde na enkele minuten terug, nadat voorzitter John Leerdam (PvdA) van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken de vergadering had geschorst en de minister op de gang had gesproken. Het overleg werd daarop hervat.

Ter Horst gaf na afloop aan dat het niet de eerste keer is dat ze in een Kameroverleg, dat meestal een paar uur duurt, ''in een kwartier'' haar antwoorden ''er doorheen moet jagen''.