AMSTERDAM – Over het ongeval waarbij een 78-jarige Amstelvener maandagavond om het leven is gekomen is veel commotie ontstaan. Een politieman, die betrokken was bij het ongeluk in Hoofddorp, greep niet direct in toen de bejaarde man in de sloot lag.

De plaatsvervangend districtschef van de politie Haarlemmermeer reageert op de aantijgingen tegenover de lokale nieuwssite Webregio.

"In dit geval was de betrokken politieman door de enorme klap van de aanrijding zowel fysiek als mentaal kennelijk niet goed in staat om in te grijpen’’, zegt politiechef Evert Prinssen.

Er verscheen dinsdag een video waarop te zien is hoe de auto op zijn kop in het water ligt. De politieman die betrokken was bij het ongeval kijkt langs de kant van de sloot toe.

Prinssen vervolgt: ‘’Andere politiemensen hebben het slachtoffer uit de auto weten te halen. Helaas is de man later in het ziekenhuis overleden. De bestuurder van de politieauto heeft door de aanrijding nekletsel, een lichte hersenschudding en kneuzingen opgelopen en is ziek thuis."

Eigen leven

Volgens de politiechef hebben politiemensen in de regio Kennemerland de laatste jaren ‘zeer vaak’ ingegrepen in gevaarlijke situaties. Daardoor brachten zij hun eigen leven in gevaar.

‘’Omdat het in een aantal gevallen maar net is goed is afgelopen wordt politiemensen geleerd ondanks hun drive om in te grijpen toch de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Eén van de adviezen die wordt gegeven is om niet te water te gaan als er geen ondersteuning is van andere politiemensen. Een ander belangrijk advies is om extra voorzichtig en terughoudend te zijn als je zelf gewond bent. Ik ben van mening dat mijn collega in dit geval niet in staat is geweest om in te grijpen en heb begrip voor zijn handelen."