BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel gelanceerd voor EU-afspraken over de opvang van vluchtelingen.

Brussel wil zo de gezamenlijke toelating regelen van vluchtelingen uit bepaalde niet-Europese landen.

Het gaat om vluchtelingen uit niet-Europese opvanglanden, zoals Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.

Nu bepalen de EU-landen zelf of ze zulke vluchtelingen opnemen. Ook bespreken ze niet met andere landen welke of hoeveel van deze mensen ze binnenlaten.

Doeltreffender

EU-commissaris Jacques Barrot (Justitie) meent dat samenwerken doeltreffender en goedkoper is: jaarlijks zouden de deelnemende EU-landen dan bepaalde groepen kiezen om binnen te laten.

De EU-commissaris wil ook dat zo meer EU-landen meedoen bij de opvang van deze vluchtelingen. Nu staan maar tien van de 27 EU-landen open voor de hervestiging van vluchtelingen, aldus de tekst van de Europese Commissie.

''Vandaag zet de Europese Commissie een belangrijke stap om blijk te geven van concrete solidariteit met landen die grote aantallen vluchtelingen opvangen'', zei de Franse EU-commissaris Barrot.

Irakezen

Als proef hebben de EU-landen al eens gezamenlijk besloten om tienduizend Iraakse asielzoekers op te nemen die vastzaten in Jordanië en Syrië. Een kwart van hen ging naar Duitsland. Nederland deed niet mee met deze maatregel.

De Europese Commissie stelt nadrukkelijk dat dit plan losstaat van hervestiging van vluchtelingen van het ene naar het andere EU-land. Daarvoor komen aparte voorstellen.

Malta

Momenteel kampen vooral Malta en Italië met grote aantallen Afrikaanse immigranten die met gammele bootjes de Middellandse Zee zijn overgestoken.

Malta en Italië willen graag dat andere EU-landen helpen met de opvang.