LUXEMBURG - Mohamed El M., een lid van de terroristische Hofstadgroep, heeft woensdag nul op het rekest gekregen in een rechtszaak over de blokkade van zijn tegoeden.

De Marokkaan was in maart 2006 veroordeeld tot twee jaar cel, omdat hij een ondersteunend lid zou zijn van de groep islamieten die terreuraanslagen beraamde.

De EU plaatste hem in december van dat jaar op de EU-lijst van personen en groepen wier vermogen bevroren moet worden.

Rechtszaak

Mohamed El M. bestreed dat in een rechtszaak tegen de Europese Unie. Hij meent dat de EU met de blokkade had moeten wachten tot zijn zaak in hoger beroep had gediend.

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg verwerpt het idee van Mohamed. De blokkade ''schendt het beginsel van het vermoeden van onschuld niet'', aldus de rechters.

''De EU is niet verplicht een definitieve veroordeling af te wachten alvorens tot een bevriezing van tegoeden te besluiten.''

Blokkade

De rechters wijzen erop dat de blokkade van zijn geld slechts een voorlopige maatregel is. Het gaat er niet om El M. zijn geld af te nemen.

Het gerechtshof in Den Haag heeft El M. (28) in januari 2008 vrijgesproken. De EU schrapte zijn naam daarop in april vorig jaar van de lijst van personen en groepen wier vermogen bevroren moet worden.