RIGA - Een ruime meerderheid van de Letten heeft zaterdag in een referendum ingestemd met de toetreding van Letland tot de EU. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek 67 procent van de ,4 miljoen stemgerechtigden een 'ja'-stem te hebben uitgebracht, tegen 32,3 procent die 'nee' heeft gestemd. De opkomst was 72,5 procent.

De Letse premier Repse noemde de uitkomst van het referendum 'historisch', en president Vike-Freiberga feliciteerde de Letten met hun 'wijze besluit'.

Letland was het laatste land van de drie Baltische staten dat zich over de geplande toetreding op 1 mei 2004 mocht uitspreken. Van deze drie leek Letland de meest sceptische, en zowel de premier als de president uitten zaterdag hun vreugde over de grote meerderheid die het 'ja-kamp' had gehaald.

Maar volgens een peiling van de Letse media heeft de campagne voor de toetreding weinig effect gehad op vooral het Russisch-sprekende gedeelte van de bevolking. In Daugavpils, de op een na grootste stad van Letland waar een groot aantal etnische Russen wonen, zou een meerderheid (52 procent) tegen het lidmaatschap van de EU hebben gestemd.

Autoritair

De feestvreugde in Riga werd zaterdagavond getemperd, doordat er zich een ernstige crisis in de regeringscoalitie aandiende. Een van de kleinere coalitiepartijen zegde het vertrouwen in premier Repse op, omdat hij zich 'autoritair' zou gedragen. De crisis lijkt niets te maken te hebben het referendum over de EU.

Repse liet weten dat hij nu de mogelijkheden gaat onderzoeken om verder te gaan met een minderheidsregering, of een nieuwe coalitiepartner te zoeken. Maar politieke analisten zeggen dat de ruimte voor Repse om een nieuwe partner te vinden zeer klein is, en dat het niet onwaarschijnlijk is dat er een geheel nieuwe regering gevormd moet gaan worden. Deze binnenlandse problemen kunnen oponthoud veroorzaken in het doorvoeren van de hervormingen die nodig zijn voor de toetreding tot de EU.