MAASTRICHT - Een oven in de glasfabriek BSN Glasspack N.V. in Maastricht heeft zaterdagavond enkele uren lang vloeibaar glas met een temperatuur van 1200 graden gelekt. Rond half twaalf zaterdagavond wist het bedrijf het lek in de oven te dichten. Wel bestond er risico dat een lege silo het begeeft omdat de stalen constructie daarvan te heet dreigt te worden.

Daarom reden er tot aan het begin van de middag geen treinen rond Maastricht. Tegen 13.00 uur gaf de brandweer het spoor weer vrij.

Vloeibaar glas

Het lek in de glasoven ontstond tijdens reparatiewerkzaamheden. Daarbij werd een gat geboord waardoor de 300 ton vloeibaar glas mondjesmaat de oven uit kon stromen. Dat gat werd onverwachts veel groter, zodat het bedrijf de stroom niet meer kon koelen.

Alle 55 werknemers die tijdens het ontstaan van het lek aanwezig waren, konden de fabriekshal ongedeerd verlaten. Het bedrijf laat de glasoven gecontroleerd leeglopen.

Nu het gat in de oven is gedicht, gaat het bedrijf een nieuw, maar kleiner gat in de oven boren waar het glas gecontroleerd uit kan lopen, via een goot naar het buitenterrein. Het bedrijf verwacht maandag de oven te kunnen repareren.

Al maanden gepland

BSN Glasspack - de voormalige Vereenigde Glasfabrieken - produceert verpakkingsglas zoals flessen en potten. De vestiging in Maastricht heeft 320 personeelsleden. Volgens bedrijfsdirecteur A. Penninger loopt de productie geen gevaar, omdat de reparatie van de oven al maanden gepland was.

Directeur Penninger ontkent dat er overeenkomsten zijn met het uit een oven stromen van glas bij een zusterbedrijf in Schiedam op mei 2001. Toen stroomde zo'n 400 ton glas weg. Overigens moest de bedrijfsbrandweer van BSN in Maastricht volgens Penninger een week geleden een brand blussen, toen een productiemachine vlam vatte en het vuur naar het dak oversloeg. Dat was in dezelfde hal.