LONDEN - Een derde van de tienermeiden in Groot-Brittannië wordt seksueel misbruikt in een relatie en een kwart heeft te maken met geweld binnen de relatie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bristol en de organisatie ter voorkoming van wreedheden tegen kinderen NSPCC, berichtte de BBC dinsdag.

Bijna 90 procent van de 1400 ondervraagde meisjes in de leeftijd van dertien tot zeventien jaar hebben een vriendje gehad. Van hen was een op de zestien verkracht en een op de zes was onder druk gezet om seks te hebben.

Volgens de NSPCC varieerden de ongewenste intimiteiten van zoenen tot geslachtsgemeenschap.

Ontstellend

Professor David Berridge van de Universiteit van Bristol noemt de uitkomsten van het onderzoek ontstellend. ''Ik was geschokt toen ik erachter kwam dat uitbuiting en geweld in relaties al op zo'n jonge leeftijd beginnen.''

Volgens Diane Sutton van NSPCC staan tieners onder enorme druk van leeftijdsgenoten om zich op een bepaalde manier te gedragen, ''wat kan leiden tot respectloze en gewelddadige relaties waarin meisjes vaak het onderspit delven''.

Kinderbescherming

Volgens Sutton zouden ouders en leraren kinderen moeten onderwijzen over liefde en veilige relaties. Het rapport raadt kinderbeschermers aan vooral een oogje in het zeil te houden bij meisjes met een oudere vriend, omdat in die categorie zelfs driekwart van de meiden slachtoffer zegt te zijn van geweld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie voor Kinderen, Scholen en Gezinnen krijgen kinderen van alle leeftijden vanaf september 2011 verplicht les over onder meer persoonlijke en sociale onderwerpen, waaronder ook het thema relaties valt.

Veel meiden zeggen dat ze het misbruik pikken uit angst, schuldgevoel of omdat ze bang zijn hun vriendje te verliezen.

Een van de meisjes zei tegen de onderzoekers: ''Ik ben maar een week met hem uitgegaan. En toen, omdat ik geen seks wilde hebben, begon hij mij te pesten en te slaan''.