DEN HAAG - De Tweede Kamer opent dinsdag om 14.00 uur met het vragenuurtje het nieuwe politieke jaar. Na twee maanden reces is de Kamer weer voor het eerst bijeen.

De ministers en staatssecretarissen waren al weer wat langer aan de slag met de begroting voor volgend jaar. Prinsjesdag valt dit jaar heel vroeg, op 15 september.

De belangrijkste onderwerpen voor dit najaar hebben te maken met de wereldwijde recessie en de aanpak daarvan in Nederland.

Zo wil het kabinet de AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar, maar hebben de sociale partners nog tot 1 oktober om alternatieven te bedenken.

Daarna moet de Kamer erover beslissen. Ook komen er hoorzittingen in de Kamer over de aanpak van de financiële crisis.

Wilders

In de loop van het jaar valt dan ook nog tumult te verwachten rond de vervolging van Geert Wilders voor het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van moslims. Verder moet het kabinet een besluit nemen over de militaire missie in Afghanistan, komt de commissie-Davids met haar rapport over de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003 en zijn er volgend jaar maart belangrijke gemeenteraadsverkiezingen.

CDA en PvdA doen het slecht in de peilingen, vooral de PVV van Geert Wilders, maar ook D66 staan er in de polls juist heel goed voor.