IJMUIDEN - Reddingsbrigade Nederland is de afgelopen zomervakantie bijna negenduizend keer uitgerukt voor mensen in nood. Dat is bijna duizend keer meer dan vorig jaar.

Vorige week werd het 'record' van vorig jaar al gebroken. Het zomerseizoen 2008 waren er 8104 hulpverleningsacties.

Dat maakte de overkoepelende organisatie van reddingsbrigades in Nederland maandag bekend.

Dertien doden

De afgelopen week werden 359 hulpacties geregistreerd, waarvan zestien reddingen uit een levensbedreigende situatie. Tijdens de zomervakantie werden dertien doden geregistreerd op en rond het water.

Reddingsbrigade Nederland noemt het hoge aantal vermiste kinderen de meest opvallende stijging van dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar is dat aantal met 68 procent gestegen tot 961. Ook verleenden de reddingsbrigadevrijwilligers 57 procent meer EHBO, aan 5916 mensen.

Weersomstandigheden

Het aantal opvarenden dat moest worden geholpen verdubbelde bijna tot 743. Het aantal baders en zwemmers dat in de problemen kwam halveerde tot 1287. Het aantal noodzakelijke reddingen steeg van 214 vorig jaar naar 460 dit jaar.

Volgens de reddingsbrigade zijn de belangrijkste oorzaken van de stijging van het aantal hulpverleningsacties de weersomstandigheden, toenemende onoplettendheid ten aanzien van kinderen en onverstandig gedrag op en rond het water. Vooral wind en stroming zorgden dit jaar voor veel problemen.