AMSTERDAM - Vier hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam willen dat ismamoloog Tariq Ramadan op de UvA wordt aangesteld als gastdocent.

Dat schrijven zij deze week in het universiteitsblad Folia.

Vier hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam willen dat islamoloog Tariq Ramadan op de UvA wordt aangesteld als gastdocent. Dat schrijven zij deze week in het universiteitsblad Folia.

''Het zou de Universiteit van Amsterdam sieren als Tariq Ramadan hier welkom zou worden geheten.

Daarmee zouden we duidelijk maken dat de Uva niet meedoet aan de hetze tegen moslims die vinden dat de islam voor hen ook van belang is buiten de privésfeer'', schrijven wetenschappers Paul Aarts, Michiel Leezenberg, Annelies Moors en Ruud Peters.

Erasmus Universiteit

Ramadan kreeg vorige week te horen dat hij niet langer welkom is als integratieadviseur bij de gemeente Rotterdam en als gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit.

Zowel het college van b&w als het college van bestuur van universiteit is van mening dat zijn werkzaamheden voor het door de Iraanse regering gefinancierde station Press TV niet te combineren zijn met zijn functies in de Maasstad.

Ontslag

De vier UvA-wetenschappers vinden dat het ontslag van Tariq Ramadan als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit ''principiële vragen oproept. De belangrijkste is welke invloed de financier van een leerstoel heeft op het functioneren van de hoogleraar die de leerstoel bezet.

Het is goed universitair gebruik dat de financier op afstand wordt gezet. Wetenschappers moeten onafhankelijk zijn en omstreden standpunten kunnen innemen in het publieke debat.''

Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) beaamde maandag in het tv-programma Nova dat een universiteit de vrijheid heeft om een hoogleraar aan te stellen of met hem te breken.

''Maar je moet oppassen een hoogleraar te benoemen om een punt te maken.'' In zijn ogen zou de UvA Ramadan alleen moeten aanstellen als ze goed onderwijs of onderzoek van hem verwachten.