ROTTERDAM - Artsen in ziekenhuizen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken die melding vaak weg.

Daardoor zien ze belangrijke waarschuwingen soms over het hoofd. Dat concludeert ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Heleen van der Sijs in haar promotieonderzoek, dat woensdag verschijnt.

Wanneer artsen een medicijn voorschrijven in het computersysteem, verschijnt er een op de drie keer een pop-up met een waarschuwing op hun computerscherm. Zo waarschuwt het systeem bijvoorbeeld wanneer de dosering van een bepaald medicijn te hoog is.

Irrelevante meldingen

''Het systeem geeft ook vaak irrelevante meldingen, waardoor ziekenhuisartsen de waarschuwingen gaan negeren'', aldus van der Sijs. Zo'n 91 procent van de artsen klikt de waarschuwing weg zonder het recept aan te passen, zo blijkt uit het onderzoek.

''Het computersysteem, dat ook door huisartsen en apothekers wordt gebruikt, moet het voorschrijven van medicijnen veiliger maken. Dat gebeurt ook doordat digitaal uitgeschreven recepten leesbaarder zijn. Maar het werkt door de vele waarschuwingen ook fouten in de hand.''

Van der Sijs concludeert in haar onderzoek dat de systemen veilig zijn, maar dat de gebruiksvriendelijkheid ervan beter kan. ''Het systeem moet bovendien beter worden toegesneden op ziekenhuizen.''