HSIAOLIN - Taiwan moet een 'sterke en unieke band met China' onderhouden, maar tegelijkertijd democratie en welvaart blijven nastreven. Dat heeft de Dalai Lama, op bezoek in Taiwan, maandag gezegd.

China, waarvan Taiwan zich zestig jaar geleden afscheidde, heeft het bezoek van de Dalai Lama veroordeeld.

Beijing beschouwt Taiwan nog altijd als onderdeel van het Chinese territoir. Omdat de Dalai Lama bovendien de spiritueel leider is van het onrustige Tibet, wordt hij door de Chinese machthebbers gezien als een politieke oproerkraaier.

Spiritueel doel

De Dalai Lama benadrukte maandag echter dat zijn bezoek aan Taiwan slechts een spiritueel doel diende en dat hij geen politieke bijbedoelingen had. Hij zei dan ook geen enkele teleurstelling te voelen over de weigering van de Taiwanese president Ma Ying-jeou hem te ontvangen.

"Dit is een humanitair bezoek. Van mijn kant is er geen sprake van een politieke agenda", aldus de Dalai Lama. Niettemin drukte hij Taiwan in een toespraak op het hart een democratisch land te blijven.

Orkaan

De toespraak werd gegeven in Shiao Lin, een dorp dat begin augustus werd verwoest door de orkaan Morakot. De natuurramp kostte in totaal zo'n 670 mensen het leven; in Shiao Lin vonden vijfhonderd mensen de dood. De Dalai Lama bad er maandag voor de slachtoffers in het bijzijn van nabestaanden.

China

De afgelopen tijd hebben China en Taiwan de onderlinge banden sterk aangehaald. Het was dan ook niet president Ma op wie de machthebbers in Beijing hun afkeuring richtten, maar de Taiwanese oppositie, die de Dalai Lama had uitgenodigd.

Beijing waarschuwde in algemene termen wel dat het bezoek 'ongetwijfeld een negatieve invloed zal hebben op de betrekkingen tussen het vasteland en Taiwan.'

Atleten

Een gevolg was maandag al bekend: zeventig Chinese atleten die volgende week in Taiwan meedoen aan de Olympische Spelen voor doven, zullen de openingsceremonie in Taipei niet bijwonen.

Overigens bleken ook niet alle Taiwanezen even verguld met het bezoek van de Dalai Lama. Bij diens hotel stonden maandagochtend zo'n twintig demonstranten. De Dalai Lama zei er blij mee te zijn: "Het duidt op vrijheid van meningsuiting. Prachtig."