ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil dat het voorbereiden van rellen door hooligans strafbaar wordt. Dat stelt hij maandag in een interview in nrc.next.

Hiermee wil hij voorkomen dat evenementen zoals het strandfeest vorige week in Hoek van Holland opnieuw op geweld kunnen uitlopen.

''Ik wil juridische instrumenten om deze lieden voortijdig in de kraag te vatten. Net als onder de terreurwet zou ook in de voetbalwet samenscholing met een bepaald doel strafbaar gesteld moeten worden'', stelt Aboutaleb.

Niet toereikend

De burgemeester noemt de nieuwe voetbalwet die nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt, ''niet toereikend. Ik wil een stap verder gaan, want met Hoek van Holland is een grens gepasseerd. Dit is onacceptabel en zal met wortel en tak moeten worden uitgeroeid.''

Aboutaleb wil hooligans al strafbaar maken als ze alleen voorbereidingen treffen voor rellen. ''Ze manifesteren zich op internetfora en Hyves, ze chatten, bellen en sms'en. Als we nu op een site lezen dat ze elkaar ergens willen treffen, kunnen we niet optreden.''

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt Aboutaleb om iets wat al wordt geregeld in het wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt. ''Hij wordt op z'n wenken bediend'', aldus een woordvoerder van het departement.

Politiewapen

Bij het strandfeest Sunset Grooves kwam een 19-jarige jongen om het leven. De tiener werd getroffen door een kogel, mogelijk afkomstig uit een politiewapen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt nog de herkomst van het projectiel.

Het muziekfeest eindigde in vechtpartijen en een chaos, waarbij politiemensen zich gedwongen zagen ook hun vuurwapens te gebruiken.

Onderzoek

Het onderzoek naar de rellen is nog in volle gang. De politie rondde vrijdagmiddag pas het sporenonderzoek op het strand en in de duinen van Hoek van Holland af. De rijksrecherche zocht daar minutieus naar bewijzen, zoals kogels.

Verder is het onderzoeksteam druk bezig met het verhoren van de vele getuigen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om tussen de 150 en tweehonderd mensen die moeten worden ondervraagd. Ook moet het rechercheteam veel videobeelden bekijken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder deze week al weten de komende twee jaar geen toestemming meer te geven voor grote dancefeesten en andere grootschalige, gratis evenementen. Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Rotterdam vindt dat Aboutaleb met zijn verbod te hard van stapel loopt.